Bij het voetbalveld

In een dorp, buurt of wijk kom je elkaar overal tegen. Dit kan betekenen dat de ruzie met de buurman veel verder strekt dan alleen de schutting of de parkeerplaats. Zo eindigde een voetbaltraining eens met een vechtpartij tussen twee jongetjes. Hun vaders hadden ruzie over de schutting en de jongens hadden ieder het gevoel voor hun eigen vader op te moeten komen. Deze vechtpartij vond plaats in het bijzijn van de leden van het elftal, waarvan er drie op dezelfde school zaten. Eén in dezelfde klas als het jongetje van nummer 42 en twee bij het jongetje van nummer 44.

Twee moeders haalden de kemphanen uit elkaar. Eén van die moeders zat in de Medezeggenschapsraad op school, samen met een vader die woonde op nummer 52. Deze vader maakte zich zorgen over wat deze moeder vertelde over de gebeurtenissen op nummer 42 en 44 en kaartte het aan bij de wijkagent.

De wijkagent ging eens in gesprek met de buren en zo kwam het conflict over de schutting via een enorme omweg terecht bij buurtbemiddeling.

Dat was fijn; in één gesprek werd niet alleen het probleem van de schutting opgelost, ook werden er afspraken gemaakt over de plaatsing van de vuilnisbakken en geluid na 22.00 uur ’s avonds en beide buurmannen eindigden het gesprek met een joviale klap op de schouders en een ferme handdruk.

De moeders van het voetbalveld hielden nog weken hun kinderen op afstand “want de jongetjes van 42 en 44 moesten altijd zo vechten omdat hun vaders ruzie hadden.”

De buurman van nummer 50 besefte pas met Oud en Nieuw, drie maanden na het incident op het voetbalveld, dat er geen ruzie meer was. Al die tijd was hij er een beetje nerveus van geweest en had hij geen van beide buurmannen durven aanspreken of uitnodigen op de koffie.

Een burenruzie kan een veel grotere impact hebben dan op het eerste gezicht zichtbaar is. Bij Bemiddeling Bollenstreek zijn we ons hier erg van bewust. Daarom praten we niet alleen over de schutting, maar ook over wie er allemaal betrokken zijn en wie zich allemaal betrokken zouden kunnen voelen.

Posted in blog.