De kat in de wasmand

Ik heb een kat. Een hele leuke kat. Dat vind ik dan. En ik snap niet dat er mensen zijn die katten in het algemeen en mijn kat in het bijzonder niet leuk vinden.

Onze kat is rood en eigenwijs. Zijn moeder is een raskat, vader een onbekende schooier uit de buurt. Dit heeft geresulteerd in een intelligent beest dat ons volledig in de tang heeft. Vakkundig tikt hij de kruidenpotjes van de plank, één voor één. "Miauw ik wil eten." Pats de peper." Miauw ik wil eten. "Pats de kerrie. U begrijpt, voordat de basilicum is bereikt, heeft hij zijn diner. Hij loopt mee als we de hond gaan uitlaten, kruipt op schoot bij een huilend kind. Hij is een deel van ons gezin. Ik zou hem niet willen missen.

Onze buren houden van schoon. Netjes opgeruimd en gestructureerd. En de buurman is allergisch voor katten. Onze rode kater is niet de meest geliefde gast in hun achtertuin. Of voortuin. Of schutting. De buren aan de andere kant vinden onze kat leuk. Ze geven hem een aai over zijn bol als ze langslopen en glimlachen erom als hij in de ochtend staat te gillen voor de deur omdat hij niet wil omlopen naar het kattenluik.

En welke buren kiest onze kat uit om naar binnen te gaan en te plassen in de wasmand met schone was? Wij hadden bijna een mediator nodig of liever 24-uursbewaking. De buurvrouw was boos. Niet een beetje boos, maar roodaangelopen boos. Stemoverslaand boos.

En eerlijk gezegd kon ik me daar alles bij voorstellen. Hoewel onze kat zeer onschuldig naar de boze buurvrouw keek, vanaf de bovenste traptree in de gang, leek ik in zijn ogen zelfs iets van schuldbewustzijn te ontwaren. Aangenomen dat onze kat überhaupt tot dergelijke emotie in staat is.

Wij hebben een brief geschreven, met excuses. En we hebben aangeboden een kattenafweersysteem aan te schaffen voor in hun tuin. En hen uitgenodigd op de koffie om hier over te praten. Wij zouden verse cake bakken en de kat niet in de kamer laten.

Onze buurvrouw bleek redelijk en vriendelijk. Er volgde een plezierig telefoongesprek waarbij ik heb uitgelegd dat onze kat niet van water houdt en waarbij we goede afspraken hebben gemaakt. Het kattenafweersysteem is er nooit gekomen. Onze kat kwam enkele dagen later drijfnat thuis. Hij is er nooit meer binnen geweest.

Posted in Geen categorie.