Oplopende irritatie

Einstein heeft ooit gezegd:

“Zwakke mensen zoeken wraak

Sterke mensen vergeven

Intelligente mensen negeren”

 

Deze uitspraak zou ik soms wel eens op een bordje in de spreekruimte willen hebben, of op mijn auto gespoten. Soms is het samenleven, bijvoorbeeld in een flat of appartementencomplex een aaneenschakeling van mogelijke irritaties. Van de buurman die niet door heeft dat jij er net aan komt met 2 volle boodschappentassen en al weg is met de lift, tot huilende kinderen, blaffende honden, jouw parkeerplaats die wordt ingepikt, rotzooi in het portiek en dat soms ook nog eens allemaal tegelijkertijd.

Er zijn dagen waarop je dit niet zo goed kunt hebben. Als je een zware dag op het werk hebt gehad en behoefte aan rust. Of als je net dat mooie muziekstuk wilt luisteren. Dan is het verleidelijk om boos te worden, om ervoor te zorgen dat mensen net zoveel last van jou hebben of erger: dan jij van hen. De soms moeilijk bedwingbare neiging om als de kleine van de buren net stil is, toch even aan te bellen zodat hij weer wakker wordt. Of om zo te parkeren dat die vervelende meneer van nummer 49 er niet uit kan.

Op andere dagen voel je je beter, dan heb je een goede dag gehad op je werk of een groot compliment van een klant. Dan voel je je grootmoedig, vertelt de buurman, terwijl je hijgend met je tassen de trap op bent gegaan dat het goed was voor je conditie en dat het niet geeft. Dan parkeer je met enthousiasme een straat verderop en knik je de buurvrouw van die Peugeot 208 op jouw plekje ook nog eens vriendelijk toe.

Het ligt er soms net aan hoeveel energie je hebt. De laatste optie van Einstein vind ik misschien nog wel de meest fascinerende. Er zijn veel dingen die je kunt negeren, waar je helemaal niks mee hoeft. De lift die voor je neus dichtgaat, dat hoef je je niet persoonlijk aan te trekken. Aan geluidsoverlast hoef je je niet altijd te ergeren en niet alle rotzooi ligt er speciaal om jou te pesten. Dat maakt dat je je er wat makkelijker je schouders over kunt ophalen. En daarmee je energie kunt besparen, bijvoorbeeld om een gezellige buurtbarbecue te organiseren. En dan zal je zien dat die buurman zo’n kwade nog niet is.

Posted in blog.