Roddel en achterklap

Bij Bemiddeling Bollenstreek gaan veel van de conflicten of wrijvingen over heel aanwijsbare dingen: het gebruik van een parkeerplaats, een boom die niet wordt gesnoeid of geluidsoverlast. Vaak zijn deze problemen goed op te lossen door het maken van duidelijke afspraken. Niet alleen over het probleem zelf, maar ook over hoe buren met elkaar om willen gaan. Meestal zijn beide (en soms nog veel meer) partijen zeer gemotiveerd om het probleem op te lossen. Plezierig werk, waar we als buurtmediators met een goed gevoel mee bezig zijn.

Veel lastiger zijn de conflicten waar het goede gesprek is ingeruild voor geruchten en geroddel. Conclusies die worden getrokken op basis van wat de achterbuurvrouw heeft gehoord van de jongen bij de supermarkt die het heeft gehoord van een kennis die ruzie heeft gehad met de buren in kwestie. Voor je het weet zijn geruchten “waar” en moet soms een heel gezin op boksen tegen meningen van mensen die oordelen over zaken die niks te maken hebben met de werkelijkheid.

Zo werd er laatst bij kennissen op een verjaardag uitgebreid gesproken over die luidruchtige buren van één van de gasten. Die vertelde uitgebreid dat deze mensen uit hun vorige huis waren gezet omdat het daar helemaal niet goed ging en dat ze nu de buurt verziekten met herrie en onaangepast gedrag. Toen het gesprek vorderde, bleken dit goede kennissen van mij te zijn. Doodgewone mensen die nooit uit hun huis waren gezet om wat voor reden dan ook en die ik nog nooit op onaangepast gedrag had kunnen betrappen. Toen ik vroeg hoe deze verjaardagsgast wist dat de buren eerder uit huis waren gezet, bleek hij dat te hebben gehoord van de directe buurman, die had gehoord dat de betrokkene tegen een andere buurman had gezegd dat het in de vorige buurt niet goed was gegaan.
Ik vroeg later aan mijn kennis of hij ooit aan een buurman iets had verteld over wat er niet goed was gegaan in de vorige buurt. “Ja”, zei hij enthousiast: “De rozen die ik in de vorige buurt had, bleven maar luis houden. Dat ging niet goed. En hier, moet je zien hoe mooi ze bloeien!”

Posted in blog.