Verover de Stad

Onderdeel van mijn opleiding was ooit dat ik een uur lang in een rolstoel door de Hogeschool moest rijden. Dit was bedoeld om ons te laten inleven hoe het is om nagekeken te worden en allerlei praktische uitdagingen te moeten overwinnen. Jammer alleen dat de hele school hiervan wist. Zodoende werden we niet nagekeken, want de andere studenten zagen jaarlijks steeds een uur lang een medestudent in dezelfde aftandse rolstoel voorbij komen.

Echt met een handicap of een ander uiterlijk door de stad moeten bewegen, is heel andere koek. Hoeveel plekken vormen dan een hindernis? Hoe vaak kan iemand dan niet zonder hulp? Hoe is het om steeds nagekeken te worden? En wat misschien een nog veel interessantere vraag is, hoe zouden mensen zonder handicap het vinden als mensen met handicap opeens zichtbaarder zouden zijn? Niet meer een uitzondering waar je voor omkijkt, maar gewoon een mens op straat waar er veel meer van rondlopen of rijden?

Dit is precies wat er op 9 april in Leiden gaat gebeuren. Dan zal een groep mensen met handicap en/of bijzonder uiterlijk de stad in gaan, om zelf te kijken hoe toegankelijk de stad is, maar ook en vooral het gesprek aan te gaan met medestadsgenoten, hulp te vragen en met elkaar bewustzijn te creëren voor onze diversiteit.

Initiatiefneemster Margriet van Kampenhout is al jaren een voorbeeld voor mij. Zij heeft een handicap, maar denkt altijd in kansen. Zij wil mensen met elkaar bewust maken. “Verover de Stad” gaat niet over confronteren maar over verbinden. En dat is waar Bemiddeling Bollenstreek ook over gaat. Als we begrip krijgen voor de medemens in onze stad en ons dorp, dan hopelijk ook voor de buurvrouw in de straat. Misschien dat we meer begrip kunnen opbrengen voor de ruimte die ze inneemt met haar auto, als we begrijpen dat ze anders haar rolstoel er niet uit krijgt?

Wij wensen de mensen van Verover de Stad een heel mooie dag en alle mensen die hen tegenkomen een heel mooie dialoog toe op 9 april in Leiden.

Posted in blog.